preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

 > Naslovnica
Vijesti

Kako uljepšati Uskrs

Autor: Karla Inea Mohorovičić, 23. 3. 2016.

Uskrs se bliži i uskoro očekujemo goste. Želite li iznenaditi goste i rodbinu mi vam pod opširnije donosimo nekoliko zanimljivih ideja, nadamo se da će vam se svidjeti. 

 

 

Jaffa keksi u obliku jaja

 

 

Sastojci

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna

Žele:

  • 3,5 dcl ocijeđene naranče
  • 1  vrećica želatine
  • 3 žlice šećera

Glazura:

  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

Ostalo:

  • 3 žlice marmelade naranča (mandarina) sobne temperature
  • po želji za ukrašavanje bijela čokolada
  • malo ulja

 

Priprema

 

Biskvit

  • Žumanjke i bjelanjke odvojite.
  • Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  • U žumanjke dodajte šećer i miksajte dok ne postanu svilenkasti.
  • Postepeno dodajte brašno i umiješajte.
  • Na kraju dodajte bjelanjke, i kuhačom ili pjenjačom lagano sjedinite.
     

 

  • Veliku tepsiju nauljite i lagano pobrašnite, te u nju ulijte pripremljenu smjesu.

 

 

  • Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 10 minuta ili kod ne požuti. 

 

 

  • Kada je pečeno ostavite da se ohladi.

 

 

  • Premažite sa marmeladom sobne temperature.

 

Žele od naranče

 

  • Želatinu pripremite po uputama na vrećici i pustite da odstoji, preporučujem da to radite u zdjelici u kojoj ćete ju poslije topiti.
  • Naranče ocijedite pa procijedite kroz gusto cjedilo ka odvojite sok od sitnih mrvica.
  • U sok od naranče dodajte šećer i promiješajte.
  • Želatinu u lončiću stavite na laganu vatru da se otopi. Vatru smanjite na najmanje.
  • Istopljenu želatinu ulijte u pripremljen narančin sok i promiješajte.

 

 

  • Kad primijetite da želatina čvrsne prelijte ju preko marmelade.

 

 

  • Stavite u frižider da se stegne oko 3 sata.
  • Prije nego prelijete glazuru, izvadite iz frižidera barem 15 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.

 

Čokoladna glazura

 

  • Čokoladu i ulje istopite na pari.
  • Ostavite otopljenu čokoladu da se malo ohladi, jer će pretopla čokolada rastopiti žele.
  • Prelijte preko želea još dok je čokolada tekuća, razmažite, protresite i vratite u frižider da se do kraja učvrsne.

 

 

Izrezivanje i ukrašavanje Jaffa keksića

 

  • Ukoliko želite izrezivati željeni oblik, potrebno je kolač izvaditi barem 15 minuta da stoji na sobnoj temperaturi, da ne puca prilikom rezanja.
  • Kalup lagano, pažljivo utisnite u kolač, pa izvucite oblik.

 

 

  • Ukoliko želite da vam jaja budu prošarana bijelom čokoladom, istopite na pari malo bijele čokolade sa par kapi ulja i kada se malo prohladi stavite u tuljac od masnog papira i pravite šare po čokoladi.
  • Nakon ukrašavanja stavite u frižider da se stegne. Isto 15 minuta prije rezanja neka stoji na sobnoj temperaturi da se lakše reže.
  • Možete crtati i direktno na izrezanom jajetu, lijepiti cvjetiće ili sl.

 

 

 

Zečja torbica

 

Potrebno:

  • 3 plastična ili kartonska tanjura
  • olovka
  • škare
  • spajalica
  • rozi kolaž
  • vata
  • kist
  • vodene boje
  • crni flomaster
  • čokoladna jajašca
  • roza vrpca

 

Upute:

  • Pomoću jednog tanjura na drugim tanjurima iscrtajte olovkom dio koji ćete kasnije upotrijebiti za uši.
  • Škarama pažljivo izrežite takva 2 djela.
  • Uzmite spajalicu i spojite ta 2 djela na jedan cijeli tanjur tako da izgleda kao da ima uši.
  • Uzmite ostatak tanjura od rezanja uši za vašu torbicu, budite pažljivi tako da bude stavljen s one strane na kojoj se vide uši i da izbočeni dio tanjura bude prema van. Pomoću spajalice spojite rubove tanjura.
  • Uzmite rozi kolaž papir i škare. Izrežite još jedne uši ali tako da vam ostane najmanje 1 cm mjesta od ruba. Nakon toga ih zaljepite u sredinu.
  • Zatim uzmite crni flomaster i pred kraj tanjura nacrtajte 2 malena pravokutnika koja se dodiruju koja će izgledati kao zubi.
  • Od malo vate, oblikujte dvije kuglice, pa ih zaljepite s lijeve i desne strane pravokutnika.
  • Između tih kuglica vata, od rozog kolaž papira izrežite manji krug i zaljepite ga malo iznad kuglica vata.
  • Napravite još jednu kuglicu od vate pa je pomoću vodenih boja obojajte u rozo i pustite da se osuši 5 minuta. Kad se osušila otkinite mali dio i zaljepite ju iznad kuglica vate.
  • Iznad rozih vata s crnim flomasterom nacrtajte oči. Iza u džepić stavite mala čokoladna jajašca i poslužite prijateljima.

 

Viseći ukrasi

 

Potrebno:

  • plastični tanjuri u boji
  • slike jaja
  • škare
  • ljepilo
  • špaga

 

 

Upute:

Uzmite plastične tanjure u boji i probušite rupu na vrhu. Kroz rupu provucite špagu zavežite čvor s jedne strane. Uzmite škare i slike jaja. Izrežite jaja i zaljepite ih na leđnu stranu. Dobivene ukrase objesite na neko vidljivo mjesto.

 

Sretan i blagoslovljen Uskrs Vama i Vašoj obitelji!




Šetnja školom

Tableti 2020.g.

Tražilica

Tableti - razne upute

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

















Korisni linkovi
Carnet
CMS za škole logo
Osnovna škola Turnić Rijeka / Franje Čandeka 20, HR-51000 Rijeka / www.os-turnic-ri.skole.hr / os-turnic@os-turnic-ri.skole.hr
preskoči na navigaciju