2013-11-14 17:08:00

Kesten

Jesen nam donosi jednu od najfinijih poslastica, a to je kesten. Kesten je fina, izuzetno zdrava, jesenska hrana. Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva.

 

Drvo kestena je u srodstvu s bukvom i hrastom, dugovječno, može narasti do 25 m uvis s bujnom, velikom krošnjom i godišnje dati preko 200 kg plodova. Može doseći starost i preko 500 godina. Kora kestena je glatka i sivosmeđa.

 

 

Iz kestena se dobiva i brašno koje se upotrebljava za pripremu kolača, a pogotovo u Francuskoj i Italiji.

Većina ljudi uživa u pečenim kestenima. Za njihovu pripremu kestene najprije treba prerezati (inače  za vrijeme pečenja eksplodiraju), a potom ih staviti u tavu i peći na srednjoj vatri 20-tak minuta. Poslužuju se topli.

 

 

U vrijeme kestena mnogi restorani i slastičarnice nude razne slatke delicije od kestena. 

Evo jedan savjet kako napravit fini kolač od kestena kod kuće.

 

Kesten parfe

Potrebno je:  400 g kesten pire,  4 jaja,  200 g šećera,  4 dl mlijeka,  240 ml vrhnja,  60 g tamne čokolade.   Priprema: mlijeko prokuhajte, a jaja umutite s šećerom. U vrelo mlijeko stavite umućena jaja i pola kesten pirea. Dobro promiješajte, dodajte slatko vrhnje i preostali kesten. Sipajte u kalupe i zamrznite. Prelijte otopljenom čokoladom i servirajte. Uživajte.      

Osnovna škola "Turnić" Rijeka