preskoči na sadržaj

Osnovna škola Turnić Rijeka

Login
Tražilica
e-Dnevnik

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Grad Rijeka

Anketa
Vaš omiljen predmet je:

















Carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
13.02.2018. 16:47
Potpredsjednik Europske komisije posjetio OŠ Izidora Kršnjavoga
Potpredsjednik Europske komisije, Andrus Ansip koji danas boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, obišao je zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović te ravnateljem CARNET-a, Goranom Kezunovićem zagrebačku Osnovnu školu Izidora Kršnjavoga, jednu od 151 škole koja je uključena u provedbu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

05.02.2018. 11:45
Obilježite s nama Dan sigurnijeg Interneta
Povodom Dana sigurnijeg Interneta, koji se obilježava u utorak, 6. veljače 2018. godine Nacionalni CERT će s početkom u 12 i 30 sati održati webinar naslovljen "WannaCry - Dani nesigurnog Interneta" 

01.02.2018. 09:13
Znanstveni piknik 2018.
Sedmu godinu zaredom, od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun u Zagrebu, održat će se Znanstveni piknik čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu te zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni put. 

01.02.2018. 08:43
Nacionalni CERT sudjelovao u "Cyber SOPEx" vježbi
U utorak, 30. siječnja 2018. godine, Agencija Europske unije za mrežnu i informacijsku sigurnost, ENISA (engl. European Network and Information Security Agency), organizirala je kibernetičku vježbu "Cyber SOPEx" s ciljem poboljšanja suradnje između CSIRT-ova (eng. Computer Security Incident Response Team). Ovo je bila prva vježba takvog tipa.

31.01.2018. 08:50
Webinar: Shelly Terrell - Assessing Students in the Digital Age
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s HUPE i TESOL EVO ICT4ELT organizira webinar pod nazivom „Assessing Students in the Digital Age“, koji će se održati u nedjelju, 4. veljače 2018. godine od 18 do 19 sati. 

22.01.2018. 10:40
Novo CARNET-ovo natjecanje: „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET pokreće novo natjecanje pod nazivom „Lektira na pozornici robotskog kazališta“ namijenjeno svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. 

19.01.2018. 10:22
Webinar: Going Mobile - promjena termina održavanja webinara
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s HUPE i TESOL EVO ICT4ELT organizira webinar pod nazivom „Going mobile“. Zbog spriječenosti predavača, webinar koji se trebao održati u utorak, 23. siječnja bit će održan u nedjelju, 21. siječnja 2018. godine od 15 do 16 sati, a vodit će ga profesor Jose Antonio da Silva i profesorica Marijana Smolčec.  

17.01.2018. 15:55
Aplikacija za organizaciju i praćenje edukacije – EMA započela s radom
Aplikacija za organizaciju i praćenje edukacije (Education Management Application) s današnjim danom, 17. siječnja 2018. godine, puštena je u produkciju.

15.01.2018. 15:00
U okviru projekta e-Škole održan treći regionalni webinar
U sklopu provedbe pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ danas je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima održan treći regionalni webinar na temu “Primjena IKT-a u nastavi računalstva i matematike”.

18.12.2017. 13:49
Blagdansko radno vrijeme CARNetovog Helpdeska
U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana CARNetov Helpdesk će raditi prema sljedećem rasporedu:

Raspored sati

Vremenik pismenih ispita

Informacije za roditelje

Radno vrijeme službi

Zvončari

Čakavski rječnik

Prijatelji

Lukin portal

Hrabri telefon

Na današnji dan

Portal edu.hr

Učilica

Prometna učilica

e- Lektira

online enciklopedija

Toni Milun

Tražilice

Google

Yahoo

Računi e-pošte

Carnet webmail

Gmail

Yahoo mail

Windows Live Hotmail

Freemail Net.hr

Slobodno vrijeme

Facebook     Twitter

You Tube

Iz našeg kraja

rijekadanas.com

korzo.net

Portali i e-novine

novilist.hr Jutarnji list.hr

tportal.hr Dnevnik.hr

Indeks.hr net.hr

 24sata.hr    Sportske novosti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 4. 2015.

Ukupno: 307265
Ovaj mjesec: 7744
Ovaj tjedan: 2836
Danas: 221
Prehrambeni kutak

Dragi naši učenici, cilj ovog kutka je pružiti vam savjete  i preporuke kako se zdravo hraniti da biste bili zdravi, zadovoljni i uspješni učenici koji su svjesni da svojim ponašanjem  i navikama mogu utjecati na kvalitetu svog života.

Jesenski plodovi
Lea Glavurtić Lea Štampf / datum: 28. 11. 2016. 12:27

Jesen je prekrasno godišnje doba  u kojem nas priroda zasipa brojnim ukusnim plodovima. Veliki je užitak otići u prirodu i uz šetnju sakupljati razne šumske plodove i uživati u bojama jeseni.


[OPŠIRNIJE]



Dan jabuka
Boren Bobić / datum: 20. 10. 2014. 12:30
Dan jabuka

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.


[OPŠIRNIJE]



Trešnje
Boren Bobić / datum: 13. 6. 2014. 21:50
trešnje

Danas je trešnja raširena po cijelom svijetu, u mnogobrojnim sortama i varijacijama, ipak domovinom trešnje smatra se Turska. U  Rim su donesene oko 74. god. pr. Kr. Grci su zaslužni za uzgoj trešnje, a Rimljani svojim legijama za njezino rasprostiranje po Starom Kontinentu. 

Trešnjino je drvo više od 4 m, a cvate u svibnju. Bijeli skupni cvjetovi imaju duge peteljke iz kojih se razvijaju žuti ili crveni plodovi. Slatkog su okusa i ugodne arome s karakterističnom okruglom košticom u sredini.


[OPŠIRNIJE]



Jagode
Laura Butorac / datum: 8. 6. 2014. 12:01
Jagode

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

To bobičasto voće prepuno je iznenađenja. Zanimljivo je spomenuti i da su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.

Pripadaju porodici ruže, koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje. Prvi plodovi mogu se naći već u proljeće, a mogu se ubirati sve do jeseni. Danas je uzgajivačima poznato više od četiri stotine sorti.


[OPŠIRNIJE]



Smoothie
Boren Bobić / datum: 12. 5. 2014. 14:30
Smoothie

Smoothie se pravi od voća i povrća uz dodatke drugih namirnica, iako su neki smothieji napravljeni od 100 posto voća ili povrća. Uz voće i povrće najčešći dodaci su smrznuti jogurt, med, kockice zamrznutog ledenog čaja, mlijeko (najčešće sojino), laneno ulje, sezam, suncokret te čokolada.


[OPŠIRNIJE]



Štetnost gaziranih pića
Tina Bakić / datum: 2. 4. 2014. 14:39
Štetnost gaziranih pića

Gazirano piće je piće koje sadrži rastopljeni ugljični dioksid u obliku ugljične kiseline koja piću daje specifičan okus.

Pod opširnije saznajte kako ova vrsta pića šteti našem organizmu.


[OPŠIRNIJE]



Anoreksija - poremećaj ishrane
Tina Bakić / datum: 5. 3. 2014. 14:30
Anoreksija-poremećaj ishrane

Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svoga tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna. 


[OPŠIRNIJE]



Grašak
Boren Bobić / datum: 19. 2. 2014. 17:00
Grašak

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.

Čovjek za hranu nije upotrebljavao divlji samonikli grašak, iako se najstarija nalazišta graška javljaju u neolitu. Grašak je pronađen u starogrčkim grobovima 6000 godina prije Krista, a u južnoj Rusiji u 5000 godina starim arheološkim slojevima. U Europu je grašak stigao početkom srednjeg vijeka u vrijeme velikih seoba. Europljani su u 17. stoljeću rado pripremali svoja omiljena jela od graška.

Grašak se danas uzgaja gotovo u cijelom svijetu, a najviše u Rusiji, Kini, Indiji i SAD-u, odnosno, dobro uspijeva u krajevima s prohladnom i vlažnom klimom. To je biljka koja je jako ekonomična budući da daje relativno visoke prinose, a može se jednostavno konzervirati i upravo zato upotrebljavati cijele godine.

 


[OPŠIRNIJE]



Savjeti za zdraviji Život
Stella Valenčić / datum: 30. 1. 2014. 21:38
Savijeti za zdraviji život

Tijekom blagdana većina nas se nakupila viška kilograma kojih se sada silno želimo riješiti. Ovaj problem je ne samo među odraslima već i među nama djecom. Svi razmišljaju o svakakvim dijetama, informiraju se koja je zdravija, koja će dati bolje rezultate...


[OPŠIRNIJE]



Cikla
Bljeona Mulići / datum: 28. 1. 2014. 12:43
Cikla

Cikla je povrće zadebljanog korijena crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njezino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Cikla se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuha ili kiseli. Može se jesti i sirova.


[OPŠIRNIJE]



Muffini
Nina Bogunović / datum: 8. 12. 2013. 13:46
Muffini

Rijetko tko može odoljeti slasnim kolačićima kao što su muffini. To su savršene slastice za hladno zimsko vrijeme i predblagdansko raspoloženje.

Ovo je članak o sreći u jednoj malenoj slastici i kako je napraviti. Pa, krenimo!


[OPŠIRNIJE]



Kesten
Bljeona Mulići / datum: 14. 11. 2013. 17:08
Kesten

Jesen nam donosi jednu od najfinijih poslastica, a to je kesten. Kesten je fina, izuzetno zdrava, jesenska hrana. Postoji stotinu različitih vrsta kestena, a dijele se na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebno fini su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. Divlji kesten nije za jelo, ali posjeduje ljekovita svojstva.


[OPŠIRNIJE]



Frapei
Petra Jutrović / datum: 12. 4. 2013. 16:42
Frapei

Zdravi, hranjivi i vrlo fini, sve su to prave voćne poslastice koje se serviraju u čaši. Riječ je naravno o frapeima, koji se uistinu lako pripremaju.



Ove ukusne napitke, koji su i mnogo više od toga, najbolje je imati kao međuobrok, a obično  se rade od raznog voća koje se miksa s mlijekom ili jogurtom. Osim ovih sastojaka po želji im možete dodati što god vam padne na pamet, poput čokolade, kakaa, meda, raznih začina i slično.


[OPŠIRNIJE]



Kupus
Vivien Lok / datum: 12. 4. 2013. 11:43
svježi kupus

Kupus sadrži mnogo vitamina C, kalcija, kalija, vitamin A, B1, B2, te druge ljekovite sastojke. Sirovi kupus je zdraviji od kuhanog, ali je i ukiseljeni kupus zdrav i ljekovit.


[OPŠIRNIJE]



Plastične boce nas truju
Tina Bakić / datum: 15. 3. 2013. 22:20
Svakodnevno trovanje

Većina boca iz kojih pijemo vodu i sokove kao npr. boca Coca-Cole, ledenog čaja, Jane i dr., napravljena je od plastike koja sadrži otrovne tvari koje polako ispušta u tekućinu koju mi kasnije popijemo.


[OPŠIRNIJE]



Mrkva - sirova mrkva izvrsna je zdrava grickalica
Stella Valenčić / datum: 6. 3. 2013. 12:09
Mrkva

Mrkva se po prvi put spominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj, prije 2500 godina.

Davni predak današnje mrkve uzgajao se prije više od 1000 godina na području centralne Azije i Bliskog Istoka. Tadašnja mrkva nije nimalo sličila današnjoj, osobito zato jer joj je boja korijena bila ljubičasta. U doba stare Grčke, u Afganistanu se pojavila mrkva žutog korijena, koja se dalje uzgojem razvijala u prve oblike mrkve kakvu danas poznajemo. Obje sorte su se proširile Mediteranom i koristile u medicinske svrhe kod starih Grka i Rimljana. Hipokrat ju je još 430. godine prije Krista koristio u svojim receptima.

Sve do renesanse, mrkva nije bila osobito popularna. Vjerojatno je razlog bio taj što su prve sorte imale korijen vrlo tvrde i vlaknaste strukture. Početkom 17. stoljeća agronomi su uzgajali nekoliko sorti mrkve, te su uspjeli dobiti mrkvu narančasta korijena i mnogo ukusnije arome od svojih prethodnika. Europljani većinom uzgajaju ovu sortu, dok je u južnoj Aziji i sjevernoj Africi popularnija ona ljubičasta korijena. Zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti, mrkva je bila i prvo povrće koje je, početkom 19. stoljeća, konzervirano.

Danas ova biljka ima mesnati, debeli korijen intenzivne narančaste boje i zelene, peraste nadzemne listove. Korijen ima slatkastu hrskavu teksturu, dok su listovi gorki.

Pradomovinom mrkve smatra se upravo Europa, u kojoj ona i danas obilno raste kao divlja biljka. Od davnog pretka malog korijena, crvene, žute ili ljubičaste boje, uzgojem se danas razvilo preko 100 sorti, koje se razlikuju bojom i veličinom. Najbliži srodnici su joj pastrnjak, koromač, kumin i kopar.


[OPŠIRNIJE]



Za dečke - kako do snažnih mišića
Tina Bakić / datum: 30. 1. 2013. 11:25

Ako ste i vi jedni od onih dječaka kojima su bitni mišići i široka leđa pročitajte sljedeće preporuke i poboljšajte svoj izgled i snagu.

Hrana za snažne kosti 

Za jače kosti dječaci bi trebali jesti dovoljne količine kalcija, proteina i vitamina tj. hranu u kojoj to nalazimo, a to su jaja, meso i riba. Za pravilni razvoj kostiju, također je bitna i tjelovježba. Dječaci, ako ste primijetili da su vam majice postale previše uske znači da vam kosti jačaju i da su vam se ramena šire.


[OPŠIRNIJE]



Naranča
Stella Valenčić / datum: 30. 1. 2013. 10:47
Naranča

Naranča je vrijedan izvor vitamina i minerala. Odličan je izvor vitamina C koji iscjeljuje rane, podiže imunitet, osigurava zdravo funkcioniranje pluća, pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe zato ju je posebno važno jesti zimi. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala pomaže uklanjanju toksina iz organizma.

Bilo bi poželjno da već kao djeca steknete naviku da uz žitarice pijete sok od naranče jer vitamin C pomaže tijelu da upije željezo iz biljne hrane kao što su žitarice, zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke i leća.


[OPŠIRNIJE]



Doručak
Stella Valenčić / datum: 3. 12. 2012. 15:24
Doručak - najvažniji obrok u danu

Doručak je najvažniji obrok u danu. Kada pojedemo doručak svom tijelu osiguramo  potrebnu energiju koja mu treba da bismo rasli i bili uspješni i zadovoljni  učenici.  Ako ujutro ništa ne "ubacite" u usta, osjećati ćete se iscrpljeno, nećete imati dovoljno energije za obaveze koje vam slijede.


[OPŠIRNIJE]



RSS


preskoči na navigaciju